Posted on

Teásdoboz anyák napjára

Anyák napjára nagyon jó kis ajándék, ha valami finom teát szép, saját készítésű köntösben adunk át hőn szeretett édesanyánknak. Annyira megtetszett az anyák napi kis piros kockás tasak, hogy úgy döntöttem, ugyanezzel a mintával tervezek egy teásdobozt is, amibe a teafiltereket ugyanolyan kockás kis címkékkel láttam el (címkének hívják a teafilter kis fogantyúját? vagy mi a neve? nem tudja valaki???)

Az általam tervezett letölthetősök közül ez lesz az első, amihez muszáj lesz kimozdulnunk otthonról, mert ezt csak nagyobb méretű, A3-as papírra lehet kinyomtatni. Érdemes 200-300 gr körüli vastag papírra nyomtatni a mintát, hogy végül a dobozunk szépen tartsa a formáját és strapabíró legyen (az enyém ma reggel kibírt a táskámban egy busz után futást…)

Elsőként katt a kis képre, hogy letöltsd a sablont. A doboz sablonja mellé elhelyeztem ugyanazokat a kis díszítőelemeket, amik az anyák napi csokitartó tasaknál is megvoltak, így tetszés szerint ki is lehet majd dekorálni velük a kész dobozt.

 

 

 

 

 

 

 

Kinyomtatás után vágjuk körbe a sablont. Nem lesz bonyolult művelet, mert szinte csupa egyenes vonalból áll. A kis fehér ablakocskát is vágjuk ki óvatosan (ehhez hegyes kisollót használjunk).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kb. 4,5*11 cm-es téglalapot vágjunk ki vastagabb átlátszó fóliából (vékonyabb is megteszi, ehhez én egy befóliázott Anyák lapja fóliáját használtam, a vastagabbhoz pedig az ablakra ragaszthatós zselés öntapadós izének a fóliáját…).  A fóliát ragasszuk a kis ablakba, természetesen a doboz fehér, belső oldalára lehetőleg jó minőségű pillanatragasztóval.

Fontos: soha ne vegyél pillanatragasztót olcsó, pl. 100 Ft-os, vagy 1 eurós boltban, mert NEM RAGASZT!!! Sőt, szinte taszítja egymástól a ragasztandó felületeket… 🙂

Ezután a halvány szürke vonallal jelölt éleken hajtsuk be a dobozt (érdemes lenne biegelni – tompa késsel benyomkodni – az éleket a hajtás előtt. Biegelő céleszköz hiányában én a hajtásokat az asztallap szélén szoktam elvégezni…) A piros kis fülecskéket is hajtsuk be, az alábbi fotón (remélem jól) látszik, hogy hogy kell behajtogatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután behajtogattuk az oldalakat, a fülecskéket ragasztózzuk be és ragasszuk a megfelelő oldal belsejére. Ha mind a négy fülecskét a helyére ragasztottuk, összeáll a doboz formája. Ezután a lecsukható tetőn levő kis fülecskét is ragasszuk be a nagyobb fülecskébe úgy, hogy a képen látható formát kapjuk (90 fokos szöget kell bezárnia az íves oldalnak a fedéllel):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután tetszés szerint válogathatunk a kis elemekből, amikkel feldíszíthetjük a dobozt. Én a kis virágokat választottam, amiket a doboz tetejére ragasztgattam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha készen vagyunk a dobozzal, akkor jöhetnek a teafilter-fogókák. Először is a kis képre kattintva töltsd le a sablont.

 

 

 

 

 

A teafilter címkéket egyszerű, vékony, 80 gr-os A4-es papírra nyomtassuk ki. Majd végezzük el a következő műveleteket:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. vágjuk ki a csíkokat
2. A szaggatott vonalak a hajtást jelölik, a sima szürke vonalak jelölik, hogy hol kell felvágni a csíkot. (a csíkok oldalán kis fehér félköröcskék vannak. A csíkokat NEM a félköröknél, hanem azok között félúton kell vágni)
3. A kis cimkéket a szaggatott vonalnál hajtsuk félbe és vágjuk ki a kis fehér félköröket.
4. A kész címkék végül így fognak kinézni. Kenjük be ragasztóval a címkék belső oldalát úgy, hogy mindkét fele ragasztós legyen. Ezután ragasszuk bele a teafilterek fogókáját. (Vagy simán csak a zsinórt ragasztjuk bele, vagy a teafilter eredeti papírfogókáját körbevágjuk picire, és azt ragasztuk bele a saját kis fogókánkba.)
5. A kész teafilterek a saját kis fogókákkal így fognak kinézni.

A sablon 25 db teafilter elkészítéséhez elég, bár a dobozba valószínűleg ennyi nem fog beleférni. Ha megvan a kellő számú saját készítésű teafilterünk, szépen rakosgassuk bele őket a dobozba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül a címkéket rakosgassuk be a dobozba és csukjuk le a doboz fedelét. Az én teásdobozkám végső kinézete a 4-es képen látható.

Kicsit babrásnak tűnik elsőre ez a “projekt”, de igazából maga a doboz elég egyszerű, a filterek ragasztgatása sem bonyolult feladat, kb. 2 óra alatt kész lehet vele lenni.