Posted on 1 hozzászólás

Tavaszi virágos kosárka

Pár nappal ezelőtt megjelent a Papírműhely tavaszi “papírkollekciója”, amit már rengetegen letöltöttetek.

Erről van szó:

A papírkollekciót itt töltheted le:

http://www.papirmuhely.hu/download/TavasziPapirok2014.pdf

Remélem, már mindenki nekiállt az alkotásnak, hiszen most már végérvényesen itt a tavasz, és a falak – legalábbis az enyémek – kétségbeesetten sírnak már valami szép tavaszi dekoráció után (valamint a télen megjelent egy-két repedést is el kéne takarni valamivel… 🙂 )

Bevallom, nekem elsőként nem faldekorációhoz, hanem egy szép kis tavaszi kosárkához támadt ihletem. A kosárka pofonegyszerű, sablon se kell hozzá, csak egy szép mintás papír, egy vonalzó, ceruza, olló és ragasztó.

Először jöjjön a kép, alatta pedig a lépések .

1. Elsőként nyomtasd ki a neked tetsző szép színes, tavaszi mintás papírt.  A nyomtatáskor keletkező margókat vágd le. (én nem igazítottam a nyomtatandó területhez a képet, mert bizonyos esetekben kisebb margót hagy a nyomtató, ha nem igazítok. De ez típusfüggő…)

2. Fordítsd meg a papírt és egy vonalzóval mérj ki a tetején egy 3 cm-es vízszintes csíkot. Ezután a jobb oldalától kezdve 4 db 3 cm széles függőleges csíkot a felső csíktól a lap aljáig.

3. A 4 függőleges csíkot vágd be, de csak a felső 3 cm széles csíkig. A negyedik csíknál vágd le az egész maradék papírt (persze a felső csíkot ne). Végül egy olyan furcsa formát kell kapjál, ami a képen is látható.

4. A papír fehér felét fordítsd magad felé, és fogd meg a jobb oldali, legszélső csíkot. A végét ragaszd be a felső vízszintes csíkra, pont oda, ahol vége van a 4 függőleges csíknak – tehát mintha egy ötödiket ragasztanál oda. Elég csak egy kb 8-9 mm-es sávon beragasztani.

5. Ezután fogd meg a következő csíkot, hajlítsd át a már beragasztott csík alatt és ragaszd be a tetejét a következő helyre, mintha egy hatodik csíkot ragasztanál be a többiek mellé. Itt a ragasztás már ne 8-9 mm-es legyen, hanem kicsit keskenyebb, mondjuk 5-6 mm.

6. Fogd meg a harmadik csíkot, és tegyél ugyanígy. Látod, hogy már kezd kialakulni a kosárka formája. 🙂 Itt ia legyen a ragasztás 5-6 mm széles.

7. Végül a negyedik csíkot is fogd meg és ragaszd be a soron következő helyre. Ha mindent jól csináltál, a kosárka formája teljesen kialakul és a csíkok szépen körbeérnek. (A ragasztás itt is legyen 5-6 mm-es sávban)

8. A felső vízszintes csíkból maradt egy pár centis darabka, ezt ragaszd be a kosár belsejébe úgy, hogy teljesen összeérjen a kosár két vége és ne maradjon rés.(előfordulhat, hogy a kosarat alkotó 4 csík kicsit elmozdul és nem teljesen szimmetrikus, ebben az esetben kicsit lehet őket igazgatni. Azért volt szükség arra, hogy az első csíkot 8-9 mm-vastag sávban, a többit viszont csak 5-6 mm-es sávban ragaszd fel, mert így az elsőként felragasztott csík szépen belesimul a kosár aljába. Ha azt is csak 5-6 mm-es szélességig ragasztottad volna fel, kitüremkedne kicsit a többi csíkhoz képest. )

9. A maradék papírból vágj ki egy újabb 3 cm vastag csíkot és ragassz belőle fület a kis kosárkának. Itt voltaképpen kész is a kosárka, de én tovább díszítettem.

10. Fogtam pár másfajta mintájú papírt és kivágtam belőlük 3 db más-más nagyságú kis köröcskét. A köröket negyedekbe hajtottam és szívformát vágtam a negyedekből. Így kinyitva 8 szirmú kis virágokat kaptam. (lám, ehhez se kellett sablon 🙂 ) A körök közepébe kis kerek lapocskákat ragasztottam, így kialakultak a kis virágjaim. A virágokat kétoldalas ragasztóval tetszés szerint egymáshoz lehet ragasztani.

11. Az így kialakult kis virágdíszítést szintén kétoldalas ragasztóval erősítsük fel a kosárkára.

12. A kosárkát pakoljuk tele mindenféle földi jóval és a szabadban ajándékozzuk oda valamely szerettünknek, vagy csak gyönyörködjünk benne. 🙂

Kriszti barátnőm a kis virágokat – épp mert mintás papírból készültek – kicsit “too much”-nak találta. Ha ez a “mintaorgia” neked is sok, simán készítheted a virágos díszeket egyszínű papírból, esetleg nátronpapírból is. Vagy magát a kosárkát készítsd el nátronpapírból és a színes virágokkal díszítsd.

Legközelebb már tényleg valami szép fali dekorációval örvendeztetem meg magamat és Titeket is! Addig is jó alkotást! 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.