Posted on

Szünidei ötletek: kavicsfestés

Ezen a héten kavicsot fogunk gyűjteni (csak a Nagyanyó meg ne tudja, hogy a kertjéből… 😛 ) és hétvégén elkészítünk valamit a neten talált rengeteg jó ötletből. Nekem személy szerint a sztori-kövek és a nagyobb festett kőházikók jönnek be a legjobban, de persze mindenki azt fog festeni, amit akar. (Kismikinél tuti lesz benne valami, ami kocka… vagy legó, vagy minecraft…) De abban biztos vagyok, hogy egy nagyobb kavicsház hihetetlenül jól fog kinézni a gyönyörű pázsitunkon (ami ugyan csak műfű, de a látvány így is szuper lesz), és ha még mellé kerül pár bárányka, meg kutyus, akkor Lilóka is rettentő boldog lesz.

Most az ötleteket próbálom nehézségi sorrendben leírni:

1. kődominó vagy színes kődominó (színdominó?)

Vagy a szokásos dominó mintát fessük a kövekre, vagy csak simán eltérő színekre a kövek két végét – a második verzió jó móka a kisebbeknek is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Színválogatós játék

Egy csomó kavicsot kell keresnünk hozzá, de az elkészítése egyszerű, mert a kavicsokat csak 5-6 különböző színre kell befesteni. Ezután 5-6 nagyobb lapos követ vagy paladarabot is fessünk be. A gyerkőc pedig a pici kavicsokat tegye a megfelelő színű NAGY KŐRE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Tic tac toe – alias amőba

Ez a játék sem oly nehéz, hiszen a kavicsokat kétfélére kell festeni – különböző színűre vagy különböző mintával – majd alakítsuk ki a játéktáblát – szerintem a legegyszerűbb egy papírlapra felhúzni a vonalakat. Szerény véleményem szerint a klasszikus változatnak, ahol 3*3-as játéktábla van, nem sok értelme van, én mindenképpen nagyobb játéktáblával fogom játszani.

Találtam egy olyan változatot is, ahol gyümölcsökkel játsszák – így a gyümölcsöket is meg lehet tanítani a gyerekeknek. Például narancs- citrom-, banán- vagy kiwikarikákat, málnát, epret fessünk fel a kavicsokra, és a legjobban különböző párosításokkal játsszuk az amőbát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Mindenféle figura kavicsra festése

Na itt aztán elszabadulhat a fantázia, mesefigurák, közlekedési táblák, járművek, állatok, zöldségek, gyümölcsök, bogarak, vicces pofák, Barba család – bármi, amit a kavics elbír. 🙂

Aztán ezekből lehet állatkertet, kis várost, városi közlekedést, kiskertet, mindenfélét összeállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kifestős és összerakós dolgok

A kavicsokra festhetünk külön-külön testrészeket – fej, törzs, lábak, végtagok – vagy az arc bizonyos részeit – szemek külön, orr száj, fülek – és ezekből tetszés szerint variálhatunk figurákat. Úgy célszerű, hogy minden testrészből többfélét csinálunk, és akkor hihetetlen sokat tudjuk variálni a figurákat.

Ide tartozik még a kavics-kaktusz is, amihez kell még egy kisebb cserép és némi föld is. Fessünk ki pár laposabb kavicsot kaktuszlevélnek, tegyük a földet a cserépbe, majd szépen állítsuk bele a kavics-kaktuszleveleket.

De – ha még nyáron is a tanító nénik szelleme lebegne fölöttünk – festhetünk ábécét a kavicsokra, amiből szavakat rakunk ki, vagy számokat és műveleti jeleket, így matekozhatunk is egy kicsit. (művészi vénával rendelkezők a tanító néniket is megfesthetik… 😀 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Sztori kavicsok

Fogjunk egy csomó kavicsot, és fessünk rá különféle mesefigurákat, helyszíneket, szereplőket, mesékben szereplő tárgyakat. Aztán tegyük őket egy nagy dobozba és csukott szemmel vegyünk ki belőle 10-et. A kivett köveken szereplő képek alapján találjunk ki egy történetet! Persze lehet még fokozni a dolgot úgy, hogy különféle témák mentén festjük meg a köveket, de szerintem mi nem fogjuk így lekorlátozni magunkat… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Aranyásó játék

Fessünk be jó sok, inkább hegyes, nagyobb szemű murvára emlékeztető kavicsot aranyra (vízálló festékkel). Aztán keverjük el a homokozóban a homokkal és máris kezdhet az aranyásás! A kiásott aranyrögöket pedig szépen mossuk is le, majd a piacon vásárolhatunk értük kőételeket, -gyümölcsöt, -zöldséget és egyéb földi javakat. Akár házat, autót és egy komplett Barba-családot is! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. komplett kavics-képek, műalkotások

Az öreg, vén, rutinos rókák persze gyűjthetik már ELEVE úgy a köveket, hogy már a fejükben van egy egész műalkotás terve előre, és annak a részeit válogatják össze. Akik nem olyan rutinosak, azok a gyűjtött kavicsok formái által megihletett műalkotásokat hozhatják létre. Sőt az is ér, ha utólag festjük ki… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzésben szereplő képek nagyrészt a Pinteresten találtattak. Van, amelyiken rajta van a forrásmegjelölés, amin nincs, azt magam sem tudom már.