Posted on

Macinap

Február 2-a van, ami hihetetlenül fontos nap így a tél vége felé – legalábbis azoknak, akik hisznek a népi szokásokban és hiedelmekben. Ezen a napon bújik ki ugyanis a maci az odújából, és jósolja meg, hogy milyen hosszú lesz még a tél.

A népi hiedelem szerint ha ma süt a nap, akkor a mackó meglátja a saját árnyékát, megijed és visszamenekül a barlangjába, és ott is marad még jó sokáig – ezért még hosszú lesz a tél. Ha viszont nem süt a nap, borongós az idő, akkor nem látja meg az árnyékát, nincs mitől megijednie (kivéve azt a sok embert aki körülveszi, azt lesve, hogy mit csinál…) és kint is marad. Ebben az esetben már nem kell kemény fagyokra számítani, és a tavasz hamarosan bekopogtat az ajtón. (mondjuk ha eleget várunk, amúgy is… 😛 )

Mivel a mai napon az egész ország-világ és a teljes magyar sajtó egy másik, sokkal nagyobb medvével van elfoglalva (akiről nem tudjuk, meglátta-e az árnyékát ma reggel a zuhany alatt…), így még nem született híradás erről az igen fontos eseményről. Én úgy gondolom, hogy egy olyan csúf-borongós, esős napon, mint a mai, kizárt dolog, hogy a maci meglássa az árnyékát. Íme, egy vidám, boldog, nem ijedős maci:

 

Szóval a mai maci-nap alkalmából született ez a kis ujjbáb,amivel igazán nincs sok tennivaló, nagyon egyszerű elkészíteni.

Szokás szerint katt a kis képre és töltsd le a macikat.

 

 

 

 

 

 

2 verziót találsz, az első oldalon egy adag macit, akikből kétujjas ujjbábot lehet csinálni. Lehet fehéren hagyni (jegesmedve), lehet barnára színezni (barnamedve), és van egy pandamaci verzió is.

 

A második oldalon macikat találsz, akikből hurkapálcikára készíthetsz figurákat vagy füzért is csinálhatsz belőlük. Vagy a harmadik oldalon található kis csíkok segítségével ujjra húzható ujjbábot is készíthetsz.

Lényeg, hogy mindegyik esetben ha lehet, kicsit vastagabb papírra nyomtasd ki a macikat, így a bábuk sokkal tartósabbak lesznek – és a tartásuk is jobb lesz.

Nyomtatás után vágd ki a figurákat a fehér keret mentén A kis szürke árnyék jelöli a kivágás vonalát. A kétujjas ujjbábok esetében a kis karikákat vágd ki, oda lehet majd bedugni a kis ujjacskákat. Azoknál a maciknál, ahol van talpacska, ne vágd ki, hanem abból lehet csinálni a füzért, vagy a hurkapálcikára a bábut.

És már kész is az ujjra húzható kis maci, uzsgyi ki az udvarra vele, és máris meg lehet nézni, van-e a macinak árnyéka vagy nincs. 🙂