Posted on 8 hozzászólás

Levél a Mikulásnak

Eljött az ideje, hogy kifaggassuk kedvenc gyermekeinket, hogy mit kérnek a Mikulástól, és gyorsan megírjuk a levelet, hiszen – bármilyen gyors mágikus manócskák is szedik össze éjszakánként – annak a levélnek el kell érnie Lappföldre és a Mikulásnak össze is kell gründolni az ajándékokat, nem is beszélve a leszállításról. Ha még most elküldjük a levelet, gyorsabban elintéződik minden, mint az AliExpress-en… 🙂

Ennél a témánál találkoztam pár dilemmával. Az első, amit az amerikaiak okoznak azzal, hogy náluk a Mikulás karácsonykor jön, nálunk meg ugye Mikuláskor. De mivel mindenhonnan az amerikai kultúra termékei folynak, már az én zsenge, még-nem-egészen ötéves gyermekem is karácsonyra várta a Mikulást. Közöltem vele a jó hírt, miszerint nemcsak egy, hanem két csodatévő balek is van decemberben, aki hoz neki ajándékot. (Ennek jelentőségét még nem sikerült kellőképpen értékelnie… )

Miután ezt tisztáztuk – és gyorsan megírtuk a levelet, hogy tényleg el is jusson az öreghez – újabb dilemmaként jelentkezett, hogy hova címezzük… És megint az amerikaiak: szerintük a Mikulás az Északi-sarkon lakik, közvetlenül Superman kristálypalotája mellett, de ezzel szemben több aggályom is támadt. A legnagyobb az, hogy az Északi-sarkon semmi, de semmi olyan ehető növény nem terem, amit a rénszarvasok le tudnának legelni, még csak egy nyamvadt rénszarvas zuzmó sem – így a rénszarvasok iránti emberbaráti szeretettől indíttatva inkább Lappföldet választottam Mikulás lakhelyéül. (amúgy elvileg ott van a hivatalos irodája címmel, faxszal, telefonnal, míg az Északi-sarkról nem kaptunk visszajelzéseket… :-))

Szóval elkészült a levél, megírtuk benne azt is a Mikulásnak, hogy a gyerek, bár eredetileg kért tőle legócsomagot, de talált magának egy harmadik balekot, aki már október végén megvette – mert nem bírta elviselni az ajvékolást – így hát a legócsomagot ne hozza. Ez azért rendes volt a gyerektől, mert simán kérhetett volna még egy csomag legót, bár úgy gondolom, a Mikulás erre széles alkarlendítésekkel és a másik karjának a könyökhajlatába való csapkodásával reagált volna… szóval meglett a levél is, a címzés is, és be is dobtuk az egyik fiókba, amit kineveztem mágikus postaládává, amiből éjszaka kiszedi majd a Mikulás egyik manója a levelet. És itt jött a következő nagy probléma, hogy hogy jön be a manó a lakásba és hol parkol le a rénszarvasszánnal. Gyerek szerint a teraszon parkol és bejön az erkélyajtón, de én tudom hogy az erkélyajtó kívülről nem nyitható, így csórókám kénytelen a társasház tetején parkolni és a szellőzőn lecsúszni 7 emeletet. Persze a gyerek észrevételezte, hogy szerinte nem fér el a manó a szellőzőben, de ezt lezártam annyival, hogy a manó mágikus lény és össze tudja magát kicsinyíteni. Nem győztem meg, de végül sikerült elvonnia a saját figyelmét egy pukizással.

Na és akkor a lényeg, hogy hogy készül nálunk egy levél a Mikulásnak:

Először is csináltam pár levélpapírt, ebből kiválasztottuk a legszimpibbet. Megírtuk a levelet, majd összeállítottuk a borítékot is hozzá, végül kivágtuk a bélyegeket, az egyik bélyeggel a borítékot ragasztottuk meg, a többit pedig szépen felragasztottuk oda, ahova szokás. És ennyi. Mindez képekben:

A levelek, a boríték és a bélyegek sablonját a szokásos módon a kis képre kattintva töltheted le. Három sablont készítettem, egy csíkos, egy pöttyös és egy bélyeges verziót, és mindegyikből van vonalas és vonal nélküli is – a vonal nélküli azoknak a gyerekeknek, akik inkább szeretnék lerajzolni a Mikulásnak, hogy mit kérnek.

Ha megvan a sablon, nyomtasd ki, de semmiféleképpen se igazítsd a nyomtatható területhez, mivel A5-ös méretű a levél, amit majd ki kell vágni a papírból.

A borítékot is egy az egyben nyomtasd ki, nem kell a nyomtatható területhez igazítani, mert akkor a mérete pár százalékkal le fog csökkenni – így viszont nem fog beleférni a levél. A  szürke vonalkák mentén vágd körbe a borítékot, a négy fülecskét hajtsd be. A megírt levelet hajtsd félbe tedd a borítékba és a fülecskéket középen egy matricával ragaszd le. Ha olyan nyomtatód van, ami tud borítékot is nyomtatni, akkor nem kell azzal szórakoznod, hogy te magad gyártsd le a borítékot, hanem akkor katt az A6-os méretű boríték kis ikonjára, töltsd le a boríték grafikáját és nyomtasd ki.

Végül a bélyegeket öntapadós papírra nyomtasd ki, nagyon sok van egy íven, de a matricaragasztgatás mindig jól jön, szóval nem hiszem, hogy ne találnátok meg a sok kis matrica helyét majd valahol a lakásban (mondjuk a nappali szekrénysor fiókjai, meg ilyen helyek… 🙂 ).

Íme a sablonk, mehet a kattingatás, nyomtatás és levélírás! Jó szórakozást!

A csíkos mintájú levélpapír:

 

 

 

 

 

 

 

A pöttyös hátterű levélpapír:

 

 

 

 

 

 

 

A bélyeges mintájú levélpapír:

 

 

 

 

 

 

 

A boríték, amit kivágás után összeállíthatsz:

 

 

 

 

 

 

 

A bélyegek, ezeket nyomtasd öntapadós papírra:

 

 

 

 

 

 

 

Az A6-os boríték, amit kész borítékra nyomtathatsz ki:

 

 

 

 

 

Szolgálati közlemény: ha megnyitod a fájlokat, a böngészőben nem feltétlenül helyesen jelennek meg. (Safari, Chrome és Explorer jól jeleníti meg, a Firefox lehet, hogy hibásan) Előfordulhat, hogy csúnyán látod a pdf-et, de ha letöltöd, akkor a tökéletes fájl jön le.

8 thoughts on “Levél a Mikulásnak

 1. Nagyon cukik lettek – jó ötlet!!! 🙂 Köszönjük. Csakhát… mi nem “amerikázunk” enyire: nálunk alevél a Jézuskának íródik, max. az angyaloknak. Nem tudnál esetleg ilyen verziót is?…
  Régebben csináltunk jósággyűjtőket is a kicsikkel: indul dec elsején, mint az adventi naptár, vagy advent első napján, ahogy tetszik. Egyik évben papírból kivágott ingecske volt, amit ki kellett színezni minél tarkábbra, aztán kis v-alakú bevágásokat tettünk rá és minden jóságra fel lehetett hajtani egy fülecskét a bevágás mentés: szép fehércsipkés ingecske lett szentestére. Másik évben hóemberes tájkép volt és a jóságokért mintalyukasztóval kivágott hópelyheket lehetett ráragasztani, vagy karácsonyfa, amire meg díszek kerültek jóságonként…(Nem tudom ezek megihletnek-e, ha igen örülök, használd fel! 🙂 És jó, örömteli készülődést!

  1. Köszönöm a jó ötleteket, megpróbálom megvalósítani, ha lesz időm rá. (sajnos nem biztos hogy lesz…)A Jézuskás/Angyalos verzió is jó ötlet, bevallom nekem nem jutott eszembe, mert kifejezetten Mikulásra, azaz december 6-ra készültek a levelek. A karácsonyi leveleket is megrajzolom nemsokára 🙂

 2. Kedves Janka!

  Odavagyok a dolgaidért, mindig nagyon várom. Ez a Mikuláslevél is tündéri, de – és itt csatlakozom az előttem szólóhoz – mi a Mikulásnak nem írunk levelet, mert ő csak csokit, mogyorót, almát, minden jót hoz a cipőkbe, csizmába. Karácsonyra írunk mi is a Jézuskának (mások az angyalkáknak) levelet, amiben leírjuk mi jókat tettünk, min kell javítanunk és mit kérünk Tőle. Már évek óta keresek ilyen levelet, de sajnos …
  Esetleg Te? 😉 Hátha.

  Köszönöm az eddigi szép munkáidat és kívánok Neked még sok örömöt.

  Anna

  1. Kedves Anna, ahogy Timinek is írtam fentebb, nemsokára rajzolok angyalkás verziót is, csak várom az ihletet, és hogy legyen pár szabad órám (ami sajnos elég ritkán adatik meg…)
   Köszönöm az ötleteket és a jó kívánságokat. 🙂

 3. […] Levél a Mikulásnak Lippai Janka kiadványszerkesztő grafikus és egygyermekes anyuka. A Papírműhely bloggere. Abban a szerencsés helyzetben, van, hogy a hobbija egyben a munkája is. Kreativitása és papírok iránti rajongása a blogjában teljesedett ki, számos ingyenesen letölthető és otthon elkészíthető dekorációval jelentkezik hónapról hónapra. […]

 4. Kedves Janka!

  Nem tudom letölteni a sablonokat. 🙁 Mit tettem rosszul??? Pedig a bélyegekért odáig vagyok.

  Válaszodat előre is köszönöm.
  Gabi

  1. Kedves Gabi! Meg se tudod nyitna a pdf-eket? Ha meg tudod nyitni és látszik a képernyőn, akkor elvileg le is tudod tölteni… (nekem alul középen megjelennek olyan kis ikonok, hogy mentés meg nyomtatás, de csak ha ott kalimpálok az egérrel.)Kipróbáltam, és én tudok letölteni, nem tudom mi lehetett a hiba. BÁr ha tegnap próbáltad – dec. 1-én – akkor talán a szerverrel lehetett valami gond, mert én meg se tudtam nyitni a weboldalt és admin felületet se értem el. Légyszíves próbáld meg újra letölteni, ha nem megy, akkor üzenj és megoldjuk… 🙂

   Üdv:
   Janka

   1. Kedves Janka!

    Valóban a tegnapi nappal lehetett valami gond. (Megnyitni sem bírtam.) Ma már sikerült. Köszönöm, köszönöm. Már alig várják a lányok, hogy írhassák a levelet.
    Örömteli ünnepi készülődést kívánok.
    Gabi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .