Posted on

Húsvéti kosárka

És akkor most már tényleg belecsapunk a lecsóba, és elkészítjük a húsvéti kosárkát, amibe főleg csokitojásokat, vagy kisebb ajándékokat lehet betenni.

Töltsd le a kis kép megnyomásával a kosárka sablonját. Szokásomhoz hűen ezt is négy színben csináltam meg, így lehet választani fiús vagy lányos színt is.

Nyomtasd ki a neked tetsző sablont egy lehetőleg vastagabb papírra vagy műszaki rajzlapra. Így tartósabb lesz és szebben megtartja a formáját. (Én a magamét – mivel nincs nyomtatóm, kinyomtattattam 300 gr-os papírra… no az már kicsit túl vastag, nehezen kezelhető…) Szükséged lesz a sablonon kívül egy ollóra (ne tévesszen meg senkit a képen látható sniccer – azt hittem jó lesz, de az olló sokkal jobban beválik), ragasztóra és zöld krepp papírra.

Vágd ki a kosárka sablonját és a füléhez a csíkot is. Amint látod, a fülecske nem lóg ki a lap széléig, de ez nem baj, legyen ott a fehér csík a fülecske végein.

A sablonon nagyon vékony, nagyon halvány szaggatott vonalak jelzik, hol kell a fülecskéket behajtani. Ezekkel a fülecskékkel fogjuk összeragasztani az oldalakat. Hajtd be a fülecskéket, valamint a kosárka oldalait is úgy, hogy a minta legyen kifelé.

Eztuán a fülecskéket ragasztózd be, és ragaszd oda a mellette lévő oldal belsejéhez. Ezt ismételd meg mind a négy oldalon. Így végül összeáll a kosárka formája. Már csak a fület kell beragasztani a neked tetsző oldal közepére, a belső oldalra. (ezért nem baj, hogy a fehér csík ott maradt a fülecskén, mert úgysem látszik.)

Ha megvan a kosárka, vágj a zöld krepp papírból nagyon vékony csíkokat, béleld ki vele a kosarat és a zöld krepp papír “fűre” ültetheted a csokitojást, csokinyuszit, vagy az apró ajándékokat.

A letölthető sablon utolsó két oldalán található egy verzió igazán kreatív és igazán ráérős szülőknek is, mert itt a dobozkára nincs rányomtatva a minta, hanem a díszítő elemeket utólag lehet ráragasztani a dobozkára. Így nemcsak tetszőlegesen alakíthatod ki, hogy milyen legyen a minta, hanem pl. habosított ragasztószalaggal nagyon dekoratívvá is tudod tenni a kis kosárkát.

Ebben az esetben először a nagy részeket vágd ki, (a kosarat és a fület), aztán a tojásokat, mert ezeknek egyszerűbb a körvonala. Ez azért is jó, mert valahol a rózsaszín nyulak magasságában már nagyon el fog fogyni a türelmed, de akkor már olyan sokat kivágtál, hogy nem akarod abbahagyni. A virágokat vágd ki utoljára, (valószínűleg itt már átkozni fogod azt a pillanatot, amikor ebbe az egészbe belekezdtél, de hidd el, van rosszabb is, pl. ha mindezt 300 gr-os papírból kell kivágnod…) A pici és aprólékos munkát igénylő dolgok kivágásához én görbített élű körömvágó ollót szoktam használni.

Ha kész vagy mindezzel, dőlj hátra, pihenj egy kicsit és igyál meg egy finom tejeskávét, mert megérdemled… 🙂

Ha kipihented magad, az előző kosárnál leírt módon állítsd össze a kosárkát, ragaszd oda a fület, és tetszőleges sorrendben ragaszgasd fel a nyulakat, tojásokat és virágokat a kosár oldalaira. Ezután ismét jöhet a krepp papír fű és az ajándékok illetve a csoki.

Holnap egy csokitojás vagy cukorka tartó tasakot fogunk csinálni, valamint elkezdjük húsvéti ruhába öltöztetni a lakást.

Addig is jó pihenést!

——————————-