Posted on 5 hozzászólás

Papírváros

Nah végre! Sikerült elkészítenem a papírvárosomat, kissé megkésve (mert gyereknapra akartam), de valószínűleg a gyerek ugyanúgy fog neki örülni, mintha akkor kapta volna. Persze mivel papírból van a játék, felmerül a kérdés, hogy mennyire strapabíró, mennyire bírja a kis kezecskék általi durva kiképzést. Nos, hát ugyanezek a kis kezecskék még a legerősebb, legtörhetetlenebb hiperkemény műanyag játékokat is képesek seccperc alatt tönkretenni, naná, hogy a papírjátékot is képesek, de az anyagi veszteség sokkal kisebb, ráadásul semmi más dolgunk nem lesz vele, csak újra kinyomtatni és összerakni. A nagyobb gyerekek még az összerakásban is segédkezhetnek…

A papírvárost A3-as méretű, 200 gr-os papírra kell kinyomtatni (ennél vékonyabbat nem ajánlok, mert kevésbbé strapabíró,de a vastagabbat se, mert az már nehezen kezelhető). Valószínűleg ezt otthon nem lehet kivitelezni, de egy gyorsnyomdában igen, s mivel a papírváros fekete-fehér, a kinyomtatása nem lesz drága. Az egész városhoz kettő darab A3-as papírra lesz szükségünk, az egyikre nyomtatunk, a másikra fogjuk ráragasztani a várost.

Nos, első lépésként katt az alant látható kis képre, és letöltődik a sablon.

 

 

 

 

 

Kinyomtatás után vágd ki a házakat (amiket nem kell külön kivágni, egy kis téglalap köti össze mindegyiket, így a házakat egy nagy blokkban kell kivágni.), a kis autókat (igyekeztem kedvenc autómat, a Trabantot megmintázni…), az újságosbódét és a kandelábert.Így:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőként az autókat készítettem el, mert Gyerk ragaszkodott hozzá, hogy ezzel kezdjük. Szóval a Trabant oldalait a képeken látható módon be kell hajtogatni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel a vonalak elég vastagok, én általában igyekszem a vonalak közepén hajtani az oldalakat. A behajtáshoz (mivel nincs kézi biegelő-készletem, de még biegelő késem se… valaki nem tudja, hol lehet ilyenre szert tenni???) segédletként egy vonalzót használtam, ez általában sikeresnek mondható. A kicsi fülecskék behajtása nehezebb falat (igen, direkt használtam ezt a képzavart…) . Ez úgy lesz a legkönnyebb, ha a kisautó fonákján egy sniccerrel nagyon finoman meghúzzuk a fülecskék behajtási vonalát. Így már sokkal könnyebb lesz behajtani a füleket.

Ezután az autó egyik oldalát ragasszuk össze a fülecskékkel a következő módon: nyomjunk egy kis papírra ragasztót. Egy fogpiszkálóval (professzionális eszközök híján tökéletesen megteszi) ragasztózzuk be az összes kis fülecskét, ami ahhoz az oldalhoz tartozik – összesen 6 fülecskét – és ragasszuk oda az autó oldalát. Ha nem tökéletesen illeszkednek az oldalak, akkor még ragasztás közben lehet igazgatni (természetesen mivel fantasztikus profi módon csináltam meg a sablont, azért többé-kevésbé pontosan illeszkednek az oldalak…). Ragasztás után így fog kinézni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ragasztózást megismételjük a másik oldalon levő kis fülecskékkel is és odaragasztjuk az autó másik oldalát is. Alulról be lehet nyúlni és lehet igazgatni a ragasztásokat. A kész kisautó így fog kinézni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha esetleg maradtak kis sorják az autó tetejénél, akkor azokat levágjuk (persze korábban is le lehet vágni…)

Ezután ugyanígy rakjuk össze a másik kisautót is, és amíg a többi résszel bajmolódunk, addig a gyerek simán játszhat velük (az enyém autókarambolost játszott…) Ha már van olyan nagy a gyerkőc, hogy tud segíteni, akkor a többi résznél segíthet.

Most jöhet az újságosbódé. Kivágjuk a bódét, és behajtogatjuk az oldalakat és a kis fülecskéket a képen látható módon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először a bódé tetején levő kis fülecskéket ragasztózzuk be, majd ragasszuk a bódé belső oldalaihoz. (ügyeljünk arra, hogy jó oldalon ragasztózzuk be a füleket – én néha a nagy hévben elrontom…). A bódé oldalán levő egy fülecskét is ragasztózzuk be és ragasszuk a bódé belsejébe. Így kialakult az újságosbódé teljes dobozkája. A tetőn lévő kis fülecskét úgy ragasszuk a bódé tetejére, hogy a tetőn lévő feliratot hátul megtartsa-kimerevítse. (ááá, erről nem csináltam képet!!! Remélem, így is egyértelmű… Ha nem,akkor kommentben jelezzétek lécci.) Az alsó kis fülecskék azért vannak ott, hogy esetleg egy papírtalapzatra oda lehessen ragasztani. Ha nem akarjátok odaragasztani, akkor le is lehet vágni. A kész újságosbódé így fog kinézni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután a háztömböt készítjük el. Ennek a kivágása volt a legnagyobb falat, utána már csak be kell hajtogatni a házakat a képen látható módon, és az alul lévő fülekkel oda kell ragasztani a talapzathoz. A középen levő alagút pont akkora, hogy a papír Trabantok de még egy átlagos méretű matchbox is könnyedén átfér alatta. A felragasztott háztömbnek így kell kinéznie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy a képen látszik, a háztömb két szélső házikója van legelöl, aztán a két következő hátrébb, és az alagutas házikó van leghátul. Ha így ragasztjuk fel a papírra, akkor stabilan meg fog állni a háztömb. Legvégül készítsük el a kandelábert, aminek szintén a kivágása volt a legnagyobb falat. A közepén levő fekete részben van egy vékony kis fehér vonal (remélem, látszik…), ott hajtsuk ketté a lámpaoszlopot, majd az alul lévő kis fülecskéket hajtsuk kifelé. Elvileg a kandeláber így is megáll, de ha biztosra akarunk menni, odaragaszthatjuk a talapzathoz.  (be kell valljam, a kandeláber a papírváros leggyengébb pontja, nálunk a gyerek egyedül akarta összehajtani, de mivel ez nem sikerült neki valami jól, dühösebben próbálkozott. Szóval most egyelőre nincs kandeláberünk…)

A kész papírváros így néz ki (némi turbózott háttérrel):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen a városkát nem kell fekete-fehéren hagyni. Még a legelején mindent ki lehet színezni, (ebben a gyerekek szintén nagyon jó segítséget nyújthatnak) és így szép színes lesz a városkánk.

Jó szórakozást!

U.i.: a papírváros projekt ezzel még korántsem fejeződött be. Már most formálódnak mindenféle dolgok a fejemben, így hát hamarosan folytatása következik…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.