Posted on 2 hozzászólás

Őszi tökfej és ajándéktasak

Nos, végre volt időnk nekiállni az őszi tennivalóknak. Persze ezt egy jó kis torokgyulladás (részemről) és egy kartörés (a gyerek részéről) tette lehetővé, mert így heteket töltünk majd itthon együtt, és különféle őszi mulatságokkal ütjük el az időt, mint például a süti sütögetés, amelynek munkálataiból Kismiki is keményen részt vállalt (tészta bekanalazása a sütiformákba, valamint a tál kinyalogatása), ezen kívül egy őszi tökfej elkészítése. És tervben van még mindenféle szépség, ajtódísz, füzérek és hasonlók. Mire feldíszítjük a lakást őszi színekbe, pont itt lesz a  tél, és kezdhetjük a karácsonyi dekorációt… 🙂Elsőként a töklámpást készítettük el, aminek még nincs itt az ideje, de ahogy megemlítettem gyereknek, hogy fogunk csinálni, addig nyaggatott és rágta a fülemet, amíg megvettük a tököt a piacon és megcsináltuk a tökfejet október első hetében, a november helyett… (Tanulság: NE említsünk semmi ilyet a gyereknek, csak amikor tényleg itt az ideje…)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még soha nem csináltam töklámpást, de az idei őszi bakancslistámon (a lakás kidekorálása és a sütemények sütése mellett) ez is szerepelt, valamint a gyerek is elég nagy már, hogy tevékenyen részt vegyen a munkálatokban, így belevágtunk. A piacon vettünk egy szép nagy tököt 750 forintért. Az árus szerint érdemes a mintát előre berajzolni a tökre. Nos, ebben TÖKéletesen igaza lenne, ha lenne olyan tollam itthon, ami fog a tök héjára. Többfajta filccel és tollal próbálkoztam, de nem fogott egyik sem a nyamvadt tökre, így végül sniccerrel skicceltem fel kissé elnagyolva de legalább maradandóan a mintákat.

A tök kalapjával kezdtem, amit cikkcakkosan vágtam ki. Hálistennek a tök húsa csak kb. 2 cm vastag és belül szinte teljesen üres, így a minták kivágása elég egyszerű egy vékony pengéjű éles késsel. A tök belseje valami nagyon nyálkás-szálkás, kissé büdös, egy amerikai ZS-kategóriás sci-fiben szereplő idegen létformához hasonlító trutyi, amit én először kanállal lekapargattam a tök faláról, a kiszedegetést viszont Kismikire bíztam, amit ő igen lelkesen csinált is, így kb. negyed óra alatt némi segítséggel és rengeteg földre hullott tökmaggal egyetemben sikerült kitisztítani a tök belsejét. (erről nem készült fotó, nem is tudom, hogy történhetett ez…) Furcsa újdonság volt számomra hogy ennek a fajta töknek a belseje olyan, mintha előre lereszelt tök lenne benne, nem olyan sűrű és egységes mint a kanadai töknek, amit sütni szoktunk, hanem előre fel van laskázva… így nagyon cizellált minták kifaragására nem vállalkoztam, csak a jól megszokott hiányos fogazatú, gyanús képű vigyori tökpofát faragtam ki belőle.

 

 

 

 

 

 

Mikor kész lett a töklámpás, persze rögtön kipróbáltuk, hogy néz ki ha mécsest teszünk bele. Ennek csak az az egy akadálya volt, hogy nincs itthon kis mécsesünk, így kénytelen voltam egy bazi nagy illatgyertyát belerakni, aminek a lángja rögtön elkezdte pörkölni a a tökfej kalapját belülről. Így hát csak annyi ideig hagytuk égni, amíg Kismiki gyönyörködött benne egy sort, aztán eloltottam. Bakancslistán az őszi töklámpás kipipálva… 🙂

 

 

 

 

 

 

Megjegyzések a töklámpáshoz: VALÓBAN csak novemberben érdemes nekiállni. Feltehetően akkor már van olyan hideg, hogy a tök hetekig eláll mondjuk a kertbe vagy a teraszra kitéve, egy mutatós őszi levelekből és ágakból meg egyéb tökökből álló installáció részét képezve. Ha az ember októberben készíti el a tököt, fennáll a veszélye annak, hogy még lehetnek olyan napok, sőt hetek, amikor 20-25 fok körül van a kinti hőmérséklet… ebből kifolyólag a tökfej igen hamar megromlik és összeaszik, mint egy öregember arca… (a miénk belül még színpompásan el is kezdett rohadni és penészedni, nem valami szép látvány, így kb. egy hét után kénytelenek voltunk megválni tőle, még mielőtt valami új létforma keletkezett volna belőle, ami életre kel és alkotója ellen fordul…)

Nos, és akkor jöjjön egy szép kis őszi ajándéktasak, amit szintén az ősz ihletett. Ez az a fajta kis tasak, amibe kisebb fajta csokit, pár szem kekszet vagy cukorkákat, gumicukrot lehet tenni és a kis ablakocskán kilátszik a tasak tartalma. Bevallom férfiasan és őszintén, nekem gyengéim azok a tasakok és dobozok, aminek meg lehet nézni a tartalmát egy kis ablakocskán…

Ha szeretnéd megcsinálni az őszi tasakot katt a kis képre, ezzel letöltöd a kinyomtatható sablont.

 

 

 

1. nyomtasd ki a tasakot – érdemes vastagabb papírra, például szép fehér műszaki rajzlapra nyomtatni, így tartósabb lesz. (túl vastagra viszont ne nyomtasd, mert azt mind kivágni, mind hajtani nehéz…)

2. vágd körbe a tasakoformát, majd vágd ki a fehér részt az előoldal közepéről. Itt lesz a kis „ablak„, ahol átlátszik majd a csoki vagy cukorka. Celofánból vagy vastagabb átlátszó fóliából (ha nincs, akkor átlátszó pauszpapír is megteszi) vágj ki egy 7*9 cm-es téglalapot és ragaszd az ablakos oldal belső felére, úgy, hogy a teljes ablakocskát lefedje. (Erős vagy pillanatragasztóval, a rendes ragasztó nem tartja ott rendesen. Nekem a gél állagú Loctite pillanatragasztó vált be a legjobban…) Vágd ki a kis fehér köröcskéket is.

 

 

 

 

 

 

3. ezután vágd ki a tököt, az indát és a kis leveleket, majd az ablakos oldal mintás felén ragaszd fel őket a fotón látható – vagy tetszőleges – mintában (lehetőleg pillanatragasztóval és habosított kétoldalas ragasztóval felváltva, ettőől plasztikusabb lesz a minta). Az indát – ha úgy tetszik – ketté is vághatod, nekem úgy jobban kijött a minta. (A fotók elég gagyik lettek… sorry…)

 

 

 

 

 

 

4. a fotón látható  (vagy a pdf második oldalán látható kis rajzon látható szaggatott vonalak megmutatják), hogy hol kell a tasak oldalait behajtani. Hajtsd be az oldalakat, (a kis ábrán próbáltam a nyilakkal érzékeltetni a hajtások irányát) majd a szélén levő fehér fülecskét ragaszd a tasak átellenes oldalának belső oldalára. Így kialakul a tasak formája, ezután jön az alja.

5. a tasak alján lévő füleket hajtogasd be, először a kisebb füleket, aztán a nagyobb füleket hajtsd be, majd az először behajtott nagy fül alsó oldalához ragaszd hozzá az utolsó nagy fület.

 

 

 

 

 

 

 

6. töltsd meg a tasakot csokidrazséval, cukorkával, csokis mazsolával, esetleg gumicukorral. Ne töltsd teljesen tele! (mert akkor nem tudod szépen lezárni) A tasak felső kis fülét hajtsd át a túloldalra, ezzel le tudod zárni a tasakot. Fűzz át a lyukakon vékony kis szalagot és elöl köss masnit (nekem csak kötöző spárgám volt itthon…). Ezzel kész is az őszi tökös tasak! Jó ajándékozást!

Megjegyzés: a képen látható gyerek nem tölthető le… Azt a “Csináld magad mozgalom” keretében mindenki elkészítheti otthon saját alapanyagból!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.