Posted on 1 hozzászólás

Mit olvasson a gyerek nyáron?

Nos, volt egy 2016-os bejegyzésem, amelyben megosztottam egy nyári tennivalólistát és egy olvasólistát, valamint egy nagyon aranyos kis 7 könyves olvasókihívást. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer még “szakmabeli” is leszek, hiszen 2017-től avanzsáltam át iskolai könyvtárossá. Így most már nemcsak a kereteket, hanem a tartalmat is tudom ajánlani! Juhééé!

NyariTeendokOlvasas

A helyzet körülbelül ugyanaz, mint 2016 nyarán: “mivel tök elegem van a gyerekmesék okozta zajártalomból, megpróbálom rávenni a gyereket arra, hogy olvasson is a nyáron.”

Az én esetemben ez valamiért nagyon nehéz, hiszen amilyen kis könyvkukac voltam én annak idején, olyannyira antitest a gyermekem. Még a leghihetetlenebb erőfeszítések árán sem tudom rávenni arra, hogy olvasson. Ennél nehezebben már csak a testmozgásra való rávétel megy. A karantén elején elhatároztam, hogy itthon is lesz mindennapos testnevelés – nahát, amikor a gyerk az ugribugri első 5 perce után kiszaladt a konyhába, hogy inkább mosogat, akkor feladtam. (de legalább elmosogatott, sőt a nappaliban is szép rend lett… 🙂 )

Minden reményem a kisebbik gyermekemben van, aki minden este kiköveteli magának a KÖNYVBŐL OLVASOTT esti mesét – míg a nagyobbik esetében minden este a sötétben hátradőlve találhattam ki a dilisnél dilisebb sztorikat, addig most szigorúan csakis könyvből lehet olvasni, és amikor már negyedszerre kell elolvasni az Én elmentem a vásárba c. mondókás Trixi könyvet (amúgy imádom a Trixi könyveket), akkor már biztosan tudom, hogy ez a gyermekem olvasni fog!!! 🙂

Naszóval, ha kicsit leülünk, átnézzük a nyári programajánlókat, és tervezgetünk egyet, akkor máris segíthet nekünk a tennivalólista, amibve bevéshetjük, milyen remek szórakozási lehetőségeket találtunk ki a nyárra, és az olvasólistába felírhatjuk, milyen könyveket olvasson el a gyerkőc. (Ez a tennivalólista most semmiféleképpen sem a nyári rendrakással, és lomtalanítással, a kötelező feladatokkal és egyebekkel kapcsolatos, itt csakis a tömény szórakozás a lényeg! Aki rendrakós listát akar, vagy lomtalanítósat, az kattanjon a Rendteremtő oldalára!) A nyári tennivalólista és az olvasólista letöltéséhez katt a kis képre:


*

*
*
*
*
*
*

Ha valaki pedig egy jó kis kihívásra vágyik, annak itt van a 7 könyves kihívás, melynek lényege, hogy minden kiolvasott könyv után (persze nyilván nem a Nyomorultak mindhárom kötete számít egy könyvnek) kap egy kis zászlócskát, amibe beírja az elolvasott könyv címét. Végül a hetedik könyv után megkapja a napocskás olvasóbajnok zászlót is, így a végén lesz egy 8 zászlós kis gyűjteménye, amiből füzért lehet csinálni a falra, vagy fel lehet tűzni táblára.

(amint ismét lesz festék a nyomtatómban, kinyomtatom és csinálok fotót is… addig be kell érni a kis képekkel sajna…)

Az olvasóbajnok kihívás letöltéséhez katt a kis képre:


*

*
*
*
*
*
*

És most jön a legjobb!!!

Mindehhez már könyveket is tudok ajánlani. Több szülő, tanár és olvasással foglalkozó szakember listáját fésültem össze, és csináltam egy korosztályokra bontott könyvlistát. Katt a kis képre és töltsd le!


*

*
*
*
*
*
*

Persze ez csak egy elnagyolt lista, van olyan gyerek, aki már hatévesen sem fél valami rémhistóriától, és van, aki még 12 évesen is félős, remélhetőleg minden szülő ki tudja választani, hogy mi való a gyermekének. 🙂 (Én például negyedikben már nagy Rejtő Jenő rajongó voltam, és az Agatha Christie könyveket sem vetettem meg, de itt a listában mégis a 7-8-os korosztálynak ajánlom az esetleges túlérzékenyek miatt. )

Jó olvasást mindenkinek!

(A kiemelt kép forrása: https://www.facebook.com/Arvin-A-Brown-Public-Library-28502364271/)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.