Posted on

Húsvéti társasjáték és színező

Nem tudom miért, egy ideje ellenállhatatlan késztetést érzek, hogy különféle társasjátékokat csináljak. Most se tudtam legyűrni a késztetést, mert hetek óta motoszkál a fejemben pár nyuszi – így elkészült a húsvéti társas. 🙂

 

Ha megjött a kedved a társasozáshoz, vedd meg a játékot a boltban!

Addig pedig itt egy kis kedvcsináló: töltsd le a társasjátékhoz tartozó négyoldalas színezőt! Katt a kis képre és már nyomtathatod is:

 

 

 

 

 

 

Mint minden tisztességes társashoz, ehhez is tartozik egy kis kerettörténet:

Nyúl Elek, okleveles tojásfestőmester – és egyben lelkes biciklista – éppen az erdőben szállította az egyik tojásrakományát: a bicikijére erősített kis utánfutóban volt két nagy kosár. Az egyikben egy halom festetlen tojás, a másikban már befestett, szép mintás tojások voltak. Sajnos Elek bácsi ráhajtott egy nagy kőre és elesett a biciklivel. A tojáskái a puha aljnövényzetben szanaszét gurultak, de ami még rosszabb, hogy ő eltörte a lábát és a kezét is nagyon megütötte. Be kellett gipszelni a lábát és fásli került a kezére. Így sajnos nem tudta tovább folytatni a tojásfestést!  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebben az igencsak kétségbeejtő helyzetben segítségére siettek az erdei nyuszigyerekek: felajánlották, hogy az erdőben megkeresik a szétgurult tojásokat, és be is festik őket. Kaptak a szüleiktől kis puttonyokat, és elindultak az erdőben. Rengeteg tojást szedtek össze, találtak festett és festetlen tojásokat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az út során azonban időnként veszélyes helyzetekbe vagy különféle akadályokba botlottak: időnként megjelent Mici, a rókalány, akitől nagyon megijedtek – pedig Mici egyáltalán nem akarta őket bántani – de a nyuszik ezt nem tudták, és ilyenkor amilyen gyorsan csak tudtak, elszaladtak. Előfordult, hogy salátát vagy répát találtak, ilyenkor – mivel igencsak megéheztek a nagy úton – megálltak és jól belakmároztak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor köves terepre érkeztek, nagyon kellett vigyázniuk, nehogy leessenek a tojások és széttörtjenek. Ha jött az eső, el kellett bújniuk, különben a festett tojásaikról lemosta volna az eső a szép mintát. 

A szüleik még az indulás előtt felhívták a figyelmüket, hogy ha átkelnek a Rozoga-hídon vagy az erdei ösvényen, akkor sokkal veszélyesebb lesz az útjuk: a Rozoga-hídról bepotyoghat minden tojás a tóba, az erdei ösvényen meg el is tévedhetnek. 

A sok kaland után a nyuszigyerekek végül összeszedték az összes tojást, elvitték Nyúl Elek tojásfestő műhelyébe, és gyönyörűen befestették a tojásokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És akkor következzen a játék leírása és a mezők ismertetése:

A játék menete:

A start mezőnél minden játékos 10 tojással indul. Az a játékos kezd, akinek a leghosszabb a füle! 🙂 A pályán annyit lép előre, amennyit dobott a dobókockával. A különféle mezőkön különböző jutalmakat kaphat, de veszélyek is leselkednek rá! A tojásos mezőkre lépve a játékos annyi tojáskártyát kap, amennyi az adott mezőn van. A tojáskártyákat a gyűjtődobozban kell gyűjteni. A játék során bármikor – ha épp az adott játékos van soron – beválthatja a tojásokat festett tojásokra. 3 festetlen tojásért kap 1 festett tojást (ilyenkor lead a raktárba 3 tojásos kártyát, és kap egy mintás tojáskártyát). A beváltás feltétele azonban, hogy legyen egy ecsetje. Tehát amíg nincs ecsetkártyája a játékosnak, addig nem kezdhet el tojásokat beváltani festett tojásra. Ecsetkártyát kétféleképpen szerezhet: ha ecsetes mezőre lép, akkor kap egy ecsetet. De ha szeretne, 3 tojásért vásárolhat is ecsetet. Ha a játékos festett tojásos mezőre lép, akkor természetesen az övé lehet a festett tojás akkor is, ha még nincs ecsetje. A játék során a játékos két esetben választhat, hogy merre megy, a piros nyilas mezőkön két irányba is elindulhat: a Rozoga-hídon és az erdei ösvényen rengeteg tojást talál, de nagyobb veszélyek is leselkednek rá. A hídon akár az összes eddig gyűjtött tojása beeshet a tóba, de sok tojást is nyerhet. Az ösvényen akár két festett tojást is elveszíthet, de nyerhet is hármat. A piros nyilas mezőkön tehát a játékos dönti el, hogy a kockázatosabb, ám nagyobb nyereménnyel kecsegtető utat választja, vagy a kisebb kockázattal járó eredeti utat.

Mivel a pályán elég gyorsan végig lehet érni, érdemes több kört játszani. Ekkor a játékosok előre megállapodnak, hogy pl. a harmadik kör végén fejezik be a játékot. (Az első kör végén ha valaki beér a célba, egyszerűen továbblép a start mezőre és folytatja a játékot.) Ha mindenki beérkezett a célba, meg kell számolni, kinél hány festett tojás vann. Az a játékos nyer, aki a legtöbb festett tojást gyűjtötte össze.

A különféle mezők:

A rókától nagyon félnek a kis nyuszik! Ha meglátnak egyet, rögtön hanyatt-homlok elmenekülnek. Ilyenkor mindig annyit kell előre vagy visszalépni, amekkora szám a róka hátára van írva.

A kis nyuszik időnként találnak egy-egy répát vagy salátát, ilyenkor megállnak falatozni. Répa esetén csak akkor indulhat tovább a nyuszi, ha párosat dob, saláta esetén csak akkor, ha páratlant.

Ha nagyon köves terepre érnek a nyuszik, sajnos a buckákon mindig kiesik és széttörik 2 db tojás. Tehát köves mezőre lépve a játékosnak vissza kell tenni a tojásraktárba 2 tojáskártyát. Ha a játékosnál csak egy tojáskártya van, akkor azt az egyet kell visszaadnia. Ha nincs tojáskártyája, csak festett tojáskártyája, akkor nem kell visszaadnia kártyát.

Ha jön az eső, akkor sajnos lemossa a festett tojásokról a festéket. Ha már van a játékosnál festett tojás, akkor egyet vissza kell adni a tojásraktárba. Ha még nincs, akkor meg kell várnia, míg elmúlik az eső és egy körből kimarad.

Ha valaki törött ecset mezőre lép, vissza kell adnia az ecsetkártyáját a raktárnak, és addig nem gyűjthet tovább festett tojásokat, amíg nem tesz szert valahogy új ecsetre. (vagy ecsetes mezőre lép, vagy vásárol 3 tojásért ecsetet.)

Tojásos mező: a játékos annyi tojáskártyát kap, amennyi tojás a mezőre van “téve”. A tojáskártyákat a játékos bármikor, amikor éppen ő van soron, beválthatja festett tojásokra. 3 tojáskártya ér egy festett tojást.

Festett tojás: a játékos annyi festett tojást kap, amennyi a mezőre lett “téve”.

Ecset: a játékos kap egy ajándék ecsetet. Ha valaki sokáig nem lép ecsetes mezőre, előbb-utóbb érdemes lesz vásárolnia egy ecsetet 3 tojásért, mert addig nem kezdhet el festett tojásokat cserélni. Ha valakinek már van ecsetje, és úgy lép ecsetes mezőre, akkor nem történik semmi. 🙂

A sárga és kék mezőkön nincs semmi különlegesség. 🙂

A társasjátékot kétféle verzióban vásárolhatod meg a Papírműhely boltban:

Letölthető pdf formában itt: http://www.papirmuhely.hu/termek/husveti-csinald-magad-tarsasjatek-letoltheto/

Vagy kinyomtatva, laminált játéktáblával itt: http://www.papirmuhely.hu/termek/husveti-csinald-magad-tarsasjatek-nyomtatva/

És itt az összerakáshoz egy kis videós segédlet (nem röhög!!! 🙂 ):
https://www.youtube.com/watch?v=kBeJLmdIeqc&t=19s