Posted on

Húsvéti dekor – elkészítési útmutató

Itt az idő, hogy végre – ha már ilyen sokan letöltöttétek – közzétegyem a 2014-es húsvéti letöltőcsomaghoz az elkészítési útmutatót. Ha még nem töltötted le, itt lehet megrendelni a csomagot:

http://www.papirmuhely.hu/papurmuhely_blog/husveti-letoltheto-csomag/

Ez egy meglehetősen hosszú bejegyzés lesz, de sok dolgot kell megmutatnom. Az elolvasás előtt egyél-igyál pihend ki magad. 🙂

A nyuszi- és tojásfüzér elkészítésének lépéseit megtalálod itt:

http://www.papirmuhely.hu/papurmuhely_blog/patchwork-tojas-es-nyuszifuzer/

A további lépések pedig most jöjjenek.

Elsőként a kosárka:

Vágd ki a kosarat, a kosár fülét és az azt díszítő csíkot, valamint a díszítő tojáskákat és masnit.

 

A kosár fülecskéit és az oldalakat hajtsd be. A díszítő tojáskákat ragaszd a kosár oldalainak közepére.

 

A fülecskéket ragasztózd be, és állítsd össze a kosarat. Természetesen a fülecskéket az oldalak belső, fehér szélére ragaszd föl.

 

A kosár fülére ragaszd föl a díszítő csíkot – lehetőleg a közepére – és az asztal élén kicsit megsodorgatva megkapod az íves kosárfület. Ragszd a fül két végét a kosárka belsejére. A fül közepére felül cseppents egy csepp ragasztót, és ragaszd rá a kis masnit.

 

Készítsd el a másik kosarat is, hagyd kicsit száradni és máris telepakolhatod mindenféle finomsággal. 🙂

 

Most jöjjön a kis nyuszifogat.

Vágd ki a nyuszifogat elemeit.

 

A kis kocsi fülecskéit és az oldalakat hajtsd be.

 

A füleket ragasztózd be és állítsd össze a kis kocsit. A füleket az oldalak belső oldalára ragaszd.

 

A kocsi alsó-külső sarkait ragasztózd be és ragaszd fel a kerekeket. Hátul – ahol magasabb a kocsi – legyen a két nagyobb kerék. Érdemes fejjel lefelé csinálni, így össze tudod hasonlítani, hogy a kerekek ugyanott vannak-e. Fontos, hogy a kerekek alja lehetőleg egy vonalban legyen, hogy letéve a kis kocsi ne dülöngéljen.

 

Most jöhet a nyuszi.Az nyulacska oldalán van egy kis sötét vonal, ezt sniccerrel vagy pengével vágd be. Fűzd át rajta a narancssárga kis csíkot, és a nyuszi fehér oldalán egy pár mm-es/fél cm-es részen ragaszd be. Ez lesz a nyuszi hámja, amivel húzza a kocsit. Ezt mindkét nyuszival csináld meg.

 

A nyuszik fehér oldalán a fülekre, a fejére és a háta tetejére tegyél egy kis ragasztót. Fordíts össze a két nyuszit, és ragaszd össze a beragasztózott részeket. Az alját azért nem kell összeragasztani, mert az szétnyitva marad, így tud majd stabilan megállni a nyuszi a négy lábán.

 

A hámok másik végét ragaszd a kocsi elejéhez. Ennek több módja van, én sniccerrel szétnyitottam egy kis helyen a ragasztást, és oda betuszkoltam a hámosk végét, de simán rá is ragaszthatjuk a kocsi oldalára, vagy egy picit visszahajthatunk belőle és a visszahajtott részt ráragaszthatjuk a kocsi előlapjára. És már kész is a nyuszifogat. Figyeljünk rá, hogy ne túl sok édességet tegyünk bele, csak amennyit a kerekek behajlás nélkül elbírnak.

 

Jöhet a tojástartó. Annak, aki már kivágta a nyuszikat a füzérhez, nem fog meglepetést okozni, hogy itt is kissé idegölő a nyuszik füleinek körbevágása. Szerintem simán lehet közben mindneféle buddhista lelkigyakorlatokat is végezni… 🙂 Szóval kivágjuk a tojástartót és a kis ruhákat. Ne felejtkezzünk meg a nyuszik karján lévő kis vonalakról, itt is kell vágást ejteni. Minden nyuszinak az egyik karján fölül, a másikon alul legyen a vágás. (a kis vonalak mutatják)

 

A nyuszik talpánál hajtsuk be a nyuszikat.

 

Miközben elgémberedett ujjainkat masszírozzuk lóbalzsammal, a gyerekek felragaszthatják a tojástartó nyuszikáira a kis ruhácskákat és a lány nyuszik fejére a masnikat.

 

Fogjuk a kész felöltöztetett nyuszikat, hajtsuk fel őket és a szomszédos nyuszik kezecskéit a kis vágásoknál fűzzük össze. Ha jól csináltuk – márpedig ez biztos – akkor a végén szépen minden nyuszi össze fog kapaszkodni, és egy szép kis tojástartót fognak alkotni.

 

És most jöhet a maradék dekor:

A nyuszifüzér elkészítése után maradt még 4 másik nyuszink. Ezt hasonló módon elkészítjük. (ha nagyon kikészült a kezünk a sok vagdosástól, ezt halaszthatjuk másik napra is… 🙂 ) Végül kapunk 4 felöltöztetett nyuszit. Természetesen újabb füzért is csinálhatunk belőlük, de hurkapálcára is ragaszthatjuk őket, amit pl. virágcserépbe dughatunk egy szép tavaszi virág mellé, de akár bábozhatunk is a nyuszikkal. Ha pár tojást is megcsinálunk bábnak, nagyon jó kis húsvéti történetet rittyenthetünk össze velük. 🙂

És most jöjjenek az apró tojások és a masnik.

 

Kötélidegeket fölcsatolni, kezeket megropogtatni, és maratoni vagdosás indul! Nekem 20 perc alatt sikerült kivégni az összes tojáskát és masnit, de aki nem olyan dörzsölt vén róka, az is viszonylag gyorsan túlesik rajta. Ha kivágtuk az összes apróságot, üljönk le, igyunk egy finom tejeskávét és fogyasszunk el legalább 3 muffint.

 

A pici tojásokból szintén mindenfélét készíthetünk, akár egy füzért is, amit feltehetünk egy csokor – szép vázába tett – barkaágra is.

 

De feldíszíthetjük velük a további húsvéti ajándékokat rejtő zacskókat is. Ehhez a kis masnikat kétoldalas ragasztóval ragasszuk fel egy-egy apró csipeszre.

 

Az ajándékzacskókra a tojásokat, masnikat és nyuszikat tetszőlegesen ragasszuk fel kétoldalas ragasztóval. Miután beletettük a zacskóba az ajándékot, a masnis csipesszel zárjuk le.

 

Nálam így fog kinézni a húsvéti dekoráció idén, szerintem a nyuszi nagyon fog örülni, és jó sok ajándékot – nomeg nyuszitojást – fog hagyni a kertben. Remélem Nálatok is! 🙂