Posted on

Tavaszi lógós dísz

Hát itt lenne az ideje egy jó kis tavaszi lógásnak ebben a szép időben… de mivel sajnos nem lóghatunk sehonnan, legalább egy jó kis lógós díszt csináljunk a gyerekekkel – de szigorúan csak rossz időben. A jó időt tilos papírmunkával való pepecseléssel és a szobában való ücsörgéssel elpazarolni! 🙂

Ezt a lógós díszt egy eredetileg filcből készített alkotás inspirálta, amit valahol régen a neten láttam. Mivel jó régen történt lementettem a képet de a forrást sajnos nem, így senki ne haragudjon meg érte, ha azt nem linkelem most be.

Szóval első lépésként katt a kis képre és ezzel le tudod menteni a pdf-et.

 

 

 

 

 

 

 

Eredetileg A4-es papírra lett tervezve, de ha nagyobb díszt szeretnél, akkor érdemes elmenni gyorsnyomdába és A3-as papírra felnagyítva kinyomtatni. Lényeg, hogy műszaki rajzlapra vagy 150-200 gr-os papírra nyomtasd ki, hogy legyen tartása az elemeknek.

Ezen a kis képen láthatod, hogy milyen lesz a végeredmény:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A papíron – mivel a függő kétoldalas, tehát mindkét oldalon látszódni fognak a színes minták – mindenből kettő van, kivéve a nagy fehér virágszirmokból, hiszen ezeknek mindkét oldala fehér. A többi színes elemet egymásnak fordítva kell összeragasztani (és közéjük kell tenni a fonalat, amire felfűzzük a díszeket).

Tehát elsőként vágd ki a  papírból az elemeket: jó sok vágnivaló lesz, de megéri… 🙂

Elsőként a két sárga lepke hátoldalát ragasztózd be, fordítsd egymásnak őket, tedd be közéjük a fonalat és ragaszd össze a lepkét (a sárga oldalukkal kifelé…). Ha összeragadt, akor mindkét oldalra ragaszd fel a színes pöttyöket a képen látható módon.

Ezután jön két levélke, ezeket is fehér oldalukkal befelé ragaszd össze, és az egyik csúcsába ragaszd be a fonalat.

A nagy virágot a következőképpen csináld: először is az egyik sárga köröcskének a fehér oldalára ragaszd fel a fehér szirmokat – nem baj, ha kicsit egymásra lógnak, ahogy a képen is látszik… -, ha ezzel megvagy, akkor a másik köröcskét ragaszd fel a sárga színnel kifelé, és közben természetesen ragaszd bele a fonalat is. Ezután még egy levélke jön.

A madárkát is az eddigiek alapján fehér oldalon ragasztózd be, ragaszd hozzá a másik madárkát (ők is a kék színnel kifelé legyenek összeragasztva), ragaszd a kettő közé a fonalat. ha összeragadtak, akkor a külső oldalukra ragaszd fel a kis szárnyacskákat.

Ezután a rózsaszín virág következik: első körben egy-egy rózsaszín szirmot összefordítva ragassz össze. Összesen 8 db kétoldalas szirmot kapsz a végén. Ezután ugyanúgy fejezd be, mint a nagy fehér virágot. El ne felejtsd beleragasztani a fonalat! 🙂

Eztuán következik még egy levélke, végül a katicabogár: raagszd össze a katica fekete testét – persze színnel kifelé, ragaszd közé a fonalat. Ezután mindkét oldalra ragaszd fel a szárnyacskákat és a szárnyakra  a pöttyöket. Ezek csak hatpettyes katicák lesznek!

Ha kész vagy a föggő összeragasztásával, a katica alá fűzz egy nagyobb fagyöngyöt, ami egy kicsit lehúzza a függőt. Fal előtt, de ablakba kitéve is jól mutat!

Jó szórakozást!