Posted on

Ötletbörze apák napjára

A közelgő apák napja engem is cselekvésre késztetett, kikerestem a neten pár nagyon aranyos ötletet, mivel lephetik meg a gyerekek az apukájukat. Sokan mondhatnák, hogy ez már megint valami amerikai, a magyaroktól távol álló izé, és húzhatnák a szájukat erre az egészre. Hogy én miért tartom fontosnak mégis az apák napját? Nos, azt most nem árulom el, de hamarosan megírom. 🙂

Koncentráljunk most az ajándékokra, hiszen nem sok időnk van már hátra. Szerencsére az otthon, papírból és egyéb dolgokból összeállítható ajándékok egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.

Csapjunk is mindjárt a közepébe, jöjjön először az egyik kedvencem, a palántahajú avagy csírahajú apuka, amit azért is érdemes mielőbb elkészíteni, mert kis idő kell a csírák kikeléséhez.

Hát ő lenne az:

Először is fogjunk egy tojást (süssünk este rántottát vagy bundáskenyeret…) és próbáljuk meg szépen eltörni, hogy egy nagy rész maradjon egészben. Mossuk ki.

Fogjunk egy WC-papír gurigát és színes papírral – vagy fehérrel ragaszzuk körbe. Erre lehet rajzolni apu ruháját. A tojáshéjat ültessük bele a gurigába és nézzük meg, mennyi hely lesz apu arcának, majd rajzoljuk bele az arcot. Ragasszuk be a tojáshéjat a gurigába.

Fogjunk egy fa spatulát – ha nincs otthon ilyenünk, nekem speciel nincs, mert a háztartásunkban ez nem létszükséglet és nem figyasztunk jégkrémet sem, akkor keményebb papírból kivághatunk egy ilyen formát – vágjuk ketté és ragasszuk a guriga aljára.Ez lesz apu lába…

végül tegyünk vattát apu fejébe (remélem az igazi apuk fejében azért nem vatta van… 🙂 vizezzük be a vattát és tegyünk rá csíráztatható magokat (búza, hajdina, len, stb.). Tartsuk nedvesen a vattát, amíg kicsíráznak a magok. (ha már nincs nagyon időnk, csíráztatás helyett ültethetünk kis füvet a tojásba.)

Következő ötletként találtam a papírnehezékeket, amiket apu akár be is vihet a munkahelyére, és ezzel rögzítheti a különféle iratanyagot és akták halmait az íróasztalán – persze ha apu esetleg nem íróasztalnál dolgozik, akkor is sok fantáziadús felhasználási lehetőség adódik, főleg ha apu pénzbehajtó vagy ilyesmi…

Szóval készíthetünk papírnehezéket agyagból, süthető gyurmából és nagyméretű festett kavicsból is. A lényeg, hogy a gyermek keze mindenképpen szerepeljen benne valamilyen módon: vagy belenyomja a süthető gyurmába, vagy befestékezi és ráfesti a mancsát a kavicsra. A kavicsot a festés után érdemes lelakkozni, így tényleg tartós marad a minta. Íme az ötletek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze apu kaphat nyakkendő alakú könyvjelzőt is, ez talán a legegyszerűbb ajándék, egészen kicsi gyerekekkel is elkészíthetjük. Készülhet a könyvjelző filcből, de simán papírból is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vágjunk ki a papírból egy rombusz formát – ha valósághűbb nyakkendőt akarunk, persze akkor az egyik felét megnyújthatjuk – egy kört és az APU felirat betűit. A rombusz tetejére ragasszuk fel a kört, és az APU feliratot pedig függőlegesen lefelé ragasszuk a nyakkendőre. Készíthetjük színes papírból de utólag is kiszínezheti a gyermek bármilyenre. Ha apa szeret sokat olvasni, akkor a könyvjelző nagyon sikeres kis ajándék lesz.

Munkahelyi íróasztalra kitehető képkeretet is találtam, amit szintén a háztartásunkban előforduló tárgyakból lehet összeeszkábálni.

Nem kell hozzá más, csak egy befőttesüveg teteje – vagy kerek macisajtos doboz teteje – valamint egy fénykép, amely apu szeretteit – jobb esetben a családját… – ábrázolja. Rajzoljuk körbe a fényképre téve a befőttesüveg tetejét. A vonaltól egy mm-rel beljebb vágjuk körbe a kört (hogy beleférjen a képünk a keretbe) és a fényképet ragasszuk a befőttesüveg belsejébe.

Kemény papírból – tényleg legyen kemény, karton vagy ilyesmi – vágjunk ki egy háromszöget, ami majdnem olyan magas, mint a befőttesüveg-fedő. A háromszög felső 2 cm-énél törjük meg a kartont és a kis visszahajtott háromszöget ragasszuk a befőttesüveg hátuljára. Ha tényleg jó merev papírból vágtuk ki, ez a kis lábacska meg fogja tartani a képünket.

Ha akarjuk, a befőttesüveg fedelet – vagy macisajtos dobozt – kívül szépen kipingálhatjuk vidám színekkel.

Apák napi pedál medál:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No hát ez igazán egyszerű, akár egy fémkupakból is elkészíthetjük (az az apuka, aki sört iszik, és tele van a lakás emiatt ilyen fémkupakokkal NEM KAPHAT pedál medált…) de egy kartonból kivágott kör is lehet az apák napi kitüntetés alapja. Az elejére írunk egy kedves kis üzenetet apának, a hátuljára ragasztunk egy biztosítótűt és ne feledkezzünk meg a papírcsíkból vagy szalagból készített kis farkincáról sem, hiszen ettől lesz igazán ellentengernagy hangulatú a kis kitüntetésünk.

Üzenetek befőttes üvegben:

 

 

 

 

 

 

Ezt az ötletet ugyanúgy be lehet vetni anyák napján, születésnapkor és Valentin-napon is, mint apák napján. Nagyon egyszerű a dolgunk: kis színes papírcetlikre fel kell írni, hogy miért szeretjük apát, ezeket a kis cetliket összehajtva betenni egy befőttes üvegba. Díszítésként ragaszthatunk az üvegre egy szép címkét vagy szívecskét és köthetünk szalagot a fedél köré. Csak ne legyen túl nagy az üveg, mert akkor irdatlan mennyiségű cetlit kell legyártanunk… 🙂

A “miért szeretlek” üzenetek másik változata a kis könyvecske, szintén sajátkezűleg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fogunk pár lapot, félbehajtjuk. Egy csipesszel összefogjuk őket, hogy ne csúszkáljanak szét. Egy sablon – vagy csodás szemmértékünk – segítségével kivágunk egy fél szívecske alakot – a lapok szétnyitva egész szívecskék lesznek! Hoppá! –  A külső lap legyen piros, a belső fehérek vagy színesek.

Középen a hajtásnál tűzzük össze – vagy az eredeti ötlet szerint varrjuk össze a kis könyvecskénket. Tűzni jóval egyszerűbb, ha varrjuk, akkor a cérnából csinálhatunk lelógó kis bizbaszokat is, ami még aranyosabbá teszi a könyvecskét.

Ha kész az összetűzött – vagy összevarrt – könyvecskénk, a címlapra írjunk valami kedves címet. Bentre pedig írjunk kedves üzeneteket, rajzolhatunk, ragaszthatunk fényképet. Igazi kis emlékkönyv lesz apának.

Egy igazán praktikus és még annál is egyszerűbb ajándék: tolltartó kartondobozból:

Nos, ez annyira egyszerű, hogy nagyon nem is magyarázom. Egy hosszúkás kartondobozba kis félköröket vagdosunk és abba apa belefektetheti a leggyakrabban használt tollait, ceruzáit. A kartondobozt kifesthetjük, vagy díszíthetjük. Igazi kedves irodai vagy iróasztali meglepi!

És a végére hagytam a nagy kedvencemet, a zseniális harmonika-apukát:

Hát ettől az ötlettől teljesen lementam alfába, nagyon tetszik és biztosan megcsináljuk Kismikivel. Szerintem magamnak is csinálok egy harmonika-férjet, és fellógatom az íróasztali lámpásomra, hogymindig velem legyen… 🙂

Kék papírból vágjunk egy nagyobb hosszúkás téglalapot. Hajtogassunk belőle harmonikát.  Vágjunk 5 db ugyanolyan kis hosszúkás csíkot, a lényeg az, hogy hosszabbak legyenek, mint apu törzsének szélessége. (nem az igazi apué, hanem a harmonikásé…) Egyet ragasszunk a harmonika tetejére kereszbe. Ennek a két végéhez lelógva ragasszunk oda egy-egy csíkot. Ez lesz apu karja. A harmonika aljára lelógva ragasszunk megint egy-egy csíkot. Ez természetesen apu lába lesz. A láb aljára készíthetünk cipőt is. (ezt két félkörből érdemes csinálni).

Csináljuk meg apu fejét: ez lehet egy papírkör vagy egy lekerekített végű téglalap is. Ragasszuk a harmonika-test tetejére. Rajzoljuk be apu arcát és gyártsunk neki hajat is. Tehetünk apu nyakába egy szép nyakkendőt is. Ha nagyon vállalkozókedvűek vagyunk, szép kezecskéket is csinálhatunk neki.

Végül apu fejére ragasszunk egy kis zsinórt és tádámmmm! máris kész a harmonika-apu! Zseniális.

További ötletekkel és pár megvalósított dologgal jövök legközelebb. És nemsokára azt is megtudjátok, miért is fontos nekem az apák napja.

Az ötleteket és a képeket innen vettem (itt találtok még egyéb ötleteket is): http://www.artistshelpingchildren.org/fathersdayartscraftstideasgiftskidsdadsprojects.html