Posted on

Madarak és fák napjára

Hát az időjárás és az ideg- és elmeállapotom úgy hozta, hogy az idei Madarak és fák napjára nem nagyon tudtam készülni. Igazából egy üveges szemű nyáladzó zombiként mászkáltam fel és alá a lakásban, a “csöndlegyencsöndlegyencsöndlegyen” mantrát motyorászva magam elé. Mindez az elmúlt hét eredményeképpen, amit itthon töltöttem két beteg gyermekkel, és aminek a végén én is megnyavalyásodtam, bár ez érdekel a legkevésbé… A ZAJterhelés az, amitől annyira megkocsonyásodott az agyam, hogy a hétvégén már ölni tudtam volna azért, ha valaki fejbevág egy bunkósbottal és csak 10 percre az áldásos ájulás állapotába kerülök….

De jelentem, ezt is túl lehet élni, most van az a bizonyos ÚJ NAP, az egyik oviban, a másik durmol, így hát most gyorsan felteszem nektek, amiket összehoztam ezen léleknemesítő napunkra.

Először is egy madaras memóriajáték, amivel nemcsak memorizni lehet, hanem különféle szempontok szerint is lehet csoportosítani a madarakat, ezzel okítva a zsendületlen ifjúságot eme páratlan szépségű és értékű természeti kincseink jellemzőire.

 

 

 

 

 

 

 

Következzék egy színező-madárkereső játék: a fa ágai közé minden madárból kettőt dugtam el, az azonos madarakat azonos színnel kell beszínezni.

 

 

 

 

 

 

 

Egy szokásos kis madaras útvesztő: vezesd el a madármamát a fiókákhoz! (ilyenből többet is terveztem, de az élet közbeszólt)

 

 

 

 

 

 

 

És hogy legyen fa is, ne csak madár, itt egy párkereső játék: a faleveleket párosítani kell a hozzájuk tartozó terméssel vagy virággal, valamint a leírt nevekkel is. (van megoldókulcs is a biztonság kedvéért 🙂 ) Ezt lehet úgy is játszani, hogy a képeket és a szavakat kivágjuk, lefordítjuk, és mint egy memóriajátékban, meg kell találni az összetartozó dolgokat, csak itt nem kettő, hanem 3 dolgot kell megtalálni. (ha ezt a verziót választjuk, a szavakat próbáljuk meg egyforma hosszúságú papírra kivágni, különben könnyen felismerhető lesz mondjuk az akác vagy a gesztenye…)

 

 

 

 

 

 

 

Végül találtam pár gyönyörű madaras rajzot az http://www.atliga.eoldal.hu/ oldalon, mivel ezek ott is ingyen hozzáfeérhetőek itt is megoszthatom veletek. A rajzokon megtalálható a madarak elnevezése és a növény neve is, amin ücsörögnek, nagyon szépek, igazi kis műalkotásokat lehet belőlük készíteni, ha valaki szépen kiszínezi. Ímé a 9 oldalas pdf:

 

 

 

 

 

 

 

Jó szórakozást mindenkinek és kellemes utó Madarak és Fák napját! 🙂