Posted on

Kartonjátékok esős, hideg napokra

Mivel most vagy egy hétig ismét beköszöntött a tél, elkezdtem benti elfoglaltságok uán kutatni, és ismét előjöttek a jó kis karton- meg gurigacuccok, amikről már évek óta szeretnék írni. Rengeteg jó ötletet találtam a neten, itt van egy csokorra való. Van köztük kisebbeknek és nagyobbaknak is, én már tudom, mit szeretnék megcsinálni a hétvégén. (remélem maradt még kétoldalas ragasztóm…)

Íme egy kis válogatás, az egyikhez csináltam sablont is. 🙂

Kartonpapír és fonal:

Annak idején két méter magas fa szövőkeretem volt és igazán szép holmikat szőttem rajta, főként rongyszőnyeget és rongytarisznyát. De azon kívül, hogy szép dolgokat csináltam, szinte terápia is volt, amikor leültem a szövőkeret elé, bekapcsoltam egy ezeréves Rolling Stones válogatást (igen, bizony. Rolling Stones… kazettás magnón… előkészített ceruzával baj esetére… 🙂 ) és kiszőttem magamból a feszültségeimet.

A szövést persze házibarkács kis szövőkereten is el lehet kezdeni, pofonegyszerű az összeállítása:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lassan eljött az ideje, ogy a gyerkőcök szobájára névtáblát is csináljunk. Nagyon jó ötlet, hogy kartonpapírból kivágott betűket különböző színű fonallal tekerünk be. Szép és egyedi betűcskéket hozhatunk belőlük létre. És szerencsére mindkét gyerekem neve 4 betűs, így sok strapa sincs vele… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartonpapír és gurigák:

Nagyon jó kis finommotorika fejlesztő játékokat találtam, és szerencsére össze is gyűlt jó pár guriga (a wc-papír guriga gyorsan gyűlik, nade a hoszabb, konyhai papírtörlős igazi kincs… persze mostanában azért többet veszünk, mert a kicsi lányom igen kreatívan értelmezi mostanában az evés-ivást…)

Legjobban a falra szerelhető (mondjuk inkább hűtőszekrény ajtóra…) golyópálya-szerűség tetszik, ezt meg is fogom csinálni nemsokára. Már tavaly is terveztem ilyet, de kültérre és valami polifoam csövekből, hogy vizet lehessen bele önteni – de a lelkesedésem nem tartott ki a megvalósításig. Talán majd idén… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És nagyon bejön még a gurigákból kialakított golyóvezető pálya, ahol a gurigákat különféle színekkel megkülönböztethetjük. A színekből kártyákat kell csinálni, és 4 kártyát húzni. A feladat az, hogy a színek sorendjében próbáljuk meg átgurítani a golyót a gurigákon. Ez már szeintem igazi nagy vagányoknak való feladat, így ezt is kipróbáljuk a hétvégén. És ezzel el is fognak fogyni a gurigáink asszem…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És akkor persze még van a célbalövős játék (szerintem nem is kell golyó a tetejükre, elég a gurigákat eltalálni), az autóalagút és kartondoboz tévé. Hát jobb, ha ezt nézik, mint az igazit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gurigaemberkék:

WC-papír gurigából megcsinálhatjuk az egész családot, az alakok lába legyen a gurigából kivágott gyűrű. A házikedvencekről se feledkezzünk meg, azt hiszem én megcsinálom a család mellé Bercit, a WC-pókot is. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakorlottabbaknak való a különféle arckifejezéseket és érzelmeket is mutató guriga emberkék elkészítése. Valahogy úgy képzelem, hogy vastagabb papírból csinálunk egy belső gurigát, ami egy hajszállal kisebb, mint a rendes guriga (bár a WC-papír gurigák mérete is különböző, az olcsóbb fajtáké általában nagyobb átmérőjű, a puccosabb rötyipapíroknak keskenyebb a gurigája. Ha van otthon többféle is, akkor ezeket egymásba tudjuk csúsztatni.) Szóval a belső gurigára rajzolunk 4-5 arckifejezést, a külsőre meg ugyanebben a magasságban csinálunk egy lyukat – ez lesz tulajdonképpen az arcocska. A belső gurigát egy korongra ragasztva tudjuk forgatni, így változnak az arckifejezések.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geometriai formákból építőjáték:

Nah, ez nekem nagyon bejön, teljesen szabálytalan és törvénytelen kreálmányokat lehet ebből összehozni. Annyira megtetszett, hogy rittyentettem egy sablont is hozzá. Ímé (katt a kis képre a letöltéshez):

 

 

 

 

 

 

A sablont egy vastagabb papírra nyomtassuk ki, vágjuk ki a formákat és rajzoljuk át a kartonpapírra. A formákat vágjuk ki a kartonból és színezzük be különféle színekre. Ezután kezdődhet az építés!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb építmények kartonpapírból, gurigákból, kisebb müzlisdobozból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hát jó szórakozást, remélem hamarost beköszönt a jó idő, és akkor kültéri játékötletekkel is visszajövök!